Drakar och Demoner 2016

DOD-Retro87
Nu är det klart!
Kickstarten som väckte liv i det gamla Drakar och Demoner var inget annat än succé!

Genom åren har mängder av olika utgåvor och versioner getts ut, men det finns en som man aldrig glömmer: den som först gavs ut 1984, sen 1985 och därefter 1987, med omslag av Michael Whelan krönt av texten: FÖRST, STÖRST, BÄST.

Vi minns 1980-talet. Vi minns Depeche Mode, Iron Maiden och The Cure. Vi minns E.T och Mad Max, tonårsrummen, mörka källare och heltäckningsmattor.
– Vi minns Drakar och Demoner.

Nyutgåva

Vi kommer göra en nyutgåva av Drakar och Demoner, den version som kallas för 87:an.

Vi tror visserligen att reglerna behöver ”fixas till” och att göra nya illustrationer. Kanske ska vi blanda in lite element från Expert eller -91:an men i stort hålla så mycket som möjligt intakt.

Vi tänker oss en box, en bok, ett äventyr, tärningar, rollformulär och siluettfigurer. Vi tror på devisen: Enkelt, kul, spännande – Drakar och Demoner. Vi tänker oss ett spel som är kompatibelt med det gamla Drakar och Demoner-materialet. Gamla spelare ska känna igen sig fullt ut och nya ska ha lätt att ta det till sig.

Anka

Innehåll

Vi tänker att grundboxen utan stretch-goals innehåller följande:

En box som allt ligger i
En regelbok
Häfte med spelexempel
Introduktionsäventyret Gastarnas ö + bonusäventyr av Magnus Seter
5 rollformulär
Tärningar
Ark med siluettfigurer

Frågor och svar

Fråga: Den viktigaste frågan av alla: kommer ankor att finnas med?
Svar: Dum fråga!

Fråga: Varför 87an och inte 91an?
Svar: Vi tänker att ett enklare system gör det lättare att sprida spelet vitt och brett, precis som det en gång gjordes och ju enklare man håller det, desto fler kommer att kunna spela. Det är inte omöjligt att vi gör ett litet häfte med alternativregler för de som vill ha lite djup och/eller variation.

Fråga: Är detta en engångsgrej eller kommer ni även att släppa fler produkter till retro-Drakar?
Svar: Vi skulle gärna göra flera projekt. Vi har börjat planera för en remake på Ereb Altor, en större kampanjbox och kanske en monsterbok, men vi får ta en sak i taget. Lyckas vi sälja in spelet till bokhandeln som det är tänkt så kommer vi såklart att släppa fler produkter.

Fråga: Hur länge har ni planerat det här?
Svar: Vi har haft det i våra tankar i ett par års tid. Vi vill gärna se en hel linje med nya “gamla” DoD produkter, både spel och böcker och vi hoppas att detta är starten på det.

Fråga: Hur mycket kommer ni att göra om i själva spelet?
Svar: Vi kommer att försöka hålla oss så nära det gamla som det bara går. Vi kommer givetvis att ändra på rena felaktigheter eller om det finns saker som helt förstör balansen och upplevelsen. Vi kommer att snegla på Expert och 91:an men vill ändå behålla enkelheten som 87:an hade.

Fråga: Hur blir det med omslaget och illustrationer?
Svar: Vi jobbar på att kunna använda det gamla klassiska omslaget. Det ser bra ut! Går inte det får vi hitta en lösning. Illustrationerna kommer att vara nya och göras av Johan Egerkrans som bland annat har illustrerat boken Nordiska Väsen. Logotypen kommer att vara den gamla klassiska.

Fråga: När kommer den?
Svar: Vi vill gärna göra en så genomarbetad produkt som möjligt, speltesta och känna oss fram. Vi borde kunna ha en komplett box för leverans till alla som supportar oss i augusti 2016, kanske tidigare.